Културно Ехо организираше јавна расправа со градоначалникот на О. Карпош и претставници на Не биди ѓубре и НаТочак

Јавната расправа која се одржа на 14 јуни, 2021 во Кинотека на Македонија беше на темата граѓански придонес во подобрување на условите за живот во општините. Настанот ни овозможи увид во иницијативите на две неформални активистички здруженија – „Не биди ѓубре“ и „НаТочак“ како и начините преку кои Општина Карпош им овозможува на граѓаните да се вклучат во подобрување на општината.

Учесници на настанот беа Стефан Богоев (градоначалник, О. Карпош), Ирена Ристиќ (Не биди ѓубре) и Ана Георгиева (НаТочак). Расправата ја модерираше Мартин Анастасовски (Културно Ехо). Во прилог може да прочитате дел од излагањата на учесниците, а видеото од јавната расправа можете да го проследите на YouTube каналот на Културно Ехо.

За настанот известија неколку медиуми, како РадиоМОФ, Вечер Прес и 24 Инфо.

Стефан Богоев

Градоначалникот на Општина Карпош смета дека локалната самоуправа што тој ја води има добра комуникација со граѓаните.

100 отстотно рангирање на скалата на транспарентност ужива оваа општина според „Центарот за граѓански комуникации“ поради објавување на информации од јавен карактер но и информации за кои општината не е законски обврзана да ги споделува.

Меѓу другото, Богоев смета дека највисокото рангирање на скалата на транспарентност на институциите во Македонија е заслужено и поради „респонзивноста на општински служби во комуникација со граѓаните“.

Една од новините во Општина Карпош е мобилна апликацијата за дигитална комуникација со граѓаните.

Со користење на апликацијата мЗаедница (Android и iOs), граѓаните можат да пријавуваат точки за интервенција од страна на општината, да сугерираат иницијативи, подобрувања и да го следат решавањето на пријавен проблем преку GPS и фотографии.

На прашањето како до поголема и подобра соработка помеѓу граѓаните и општините, Стефан Богоев кажа дека е суштински едноставно но за се треба да се седна и да се работи.

Тој потенцира дека воведување на законски решенија е првото нешто кое може да придонесе во подобро функционирање на општините и смета дека иницијативите на граѓанските организации треба да бидат преточени во закони.

Според Богоев, различното толкување на законите од страна на одредени градежни компании и инвеститори е причина што тој има неколку тековни судски спорови. Како претставник на локална власт, тој одговорно тврди дека често пати правилници и закони се менуваат во интерес на инвеститорите.

„Со голем и смислен притисок од НаТочак и други организации, треба да издејствува закон за урбанистичко планирање“ за да би се следеле законите без разлика кој ќе биде следниот градоначалник.

Ирена Ристиќ

Од претставникот на нееформалното здружение, односно група на активисти, „Не биди ѓубре“ добивме увид во предизвиците со кои се соочува нивното движење но и се она што неговите волонтери успеале да го постигнат на своја рака изминативе три години.

Ирена Ристиќ вели дека со придонес од поддржувачите и од волонтерите, како и со донации од македонци што живеат во странство, „Не биди ѓубре“ успева да се стекне со материјали кои се нужни во отстранувањето на купиштата ѓубре на разни локации низ земјава.

Движењето има моторна пила, 20 гребла, лопати и така натаму – но, Ристиќ вели, кога општините учествувале тие не биле доволно спремни со свои материјали (ракавици, вреќи и алат) во акциите за собирање ѓубре.

На прашањето дали активностите на „Не биди ѓубре“ се резултат на отсуството на ангажман од страна на надлежните и нивното немање доволно ресурси, таа одговори дека општините ресурси имаат но дека било која општина може да го прави истото – затоа што „тоа им е работа“.

Самото тоа што се множат граѓански иницијативи е одраз на недоволниот учинок на општините.

„Да не сме ние граѓаните што сме будни секојдневно како пазачи… овде ќе беше потоп“ вели таа, предизвикувајќи ја улогата што општините ја треба да ја имаат во уредувањето и управувањето на општините.

На прашањето дали „Не биди ѓубре“ имале обид да воспостават соработка со некоја од општините, Ирена Ристиќ одговара со прашањето „Зошто би?“.

Таа потенцира дека општините ја барале неа за раскревање на ѓубришта од нивните површини, но, додава дека како првенец во театарот, таа не треба да ја има таа улога.

„За мене лично е погубно што во овие три години луѓето мене ме идентификуваат со ѓубре наместо со награди и филмови. Тоа многу зборува за локалната самоуправа.“

Досега движењето имало контакт со средни школи низ Македонија, односно школите ги барале волонтерите за раскревање на ѓубрето на нивните површини, но соработката не била лесна.

Ристиќ вели дека при секој обид за контакт од страна на школите таа ги прашува одговорните лица: „Зошто да дојдам да го чистам вашиот двор?“ Таа секогаш барала во акциите да земат учество директорите, дел од наставниот кадар, децата и родителите. До сега, ваква акција не се случила.

Ана Георгиева

Според Ана, целта на НаТочак е да го промовираат велосипедот како урбано превозно средство, посочување на актуелни инфраструктурни проблеми и подобување на условите на возење точак.

Според неа, возењето велосипед е право а не привилегија. Со настанот „Критична маса“ што групата го организира цели девет години, тие сакаат да ги популаризираат проблемите со кои се соочуваат велосипедистите.

НаТочак доставиле допис до Град Скопје за организирање на „ден без автомобили“. Еден од предлозите бил Илинденска да се ослободи во недела во текот на целиот ден со цел „паркот да се продолжи на улицата“ поради густиот сообраќај на оваа главна улица во текот на топлите месеци.

Од Град Скопје бил понуден компромис – да се „ослободи“ од сообраќај улицата Васил Карангелески во населбата Аеродром. Тој ден, традиционалното возење велосипеди низ Скопје завршило на токму таа улица.

Од НаТочак испратиле апел, преку медиумите, дека улиците служат за движење на граѓаните и дека колите треба да мируваат.

Друг пример за иницијатива за соработка со локална самоуправа бил обидот да се дискутира регулацискиот план за улицата Ангел Динев во О. Карпош.

Според Георгиева, состанокот со општината и Град Скопје не завршила со позитивен исход, туку само со ветување дека ќе се најде решение за оваа улица да не биде проширена така што ќе им се овозможи поголем простор на моторните возила, а на сметка на велосипедите и пешаците.

НаТочак сметаат дека попречните коридори не овозможуваат проток на велосипедски сообраќај а тоа го прави градот недоволно приемчив за велосипедски сообраќај.

Георгиева вели дека градот треба да ги регулира тротоарите и да воведе ленти за велосипеди и истите да ги регулира. Превентивно треба да се забрани паркирање и да се ограничи брзината на возилата.

Во барањата за „ослободување на тротоарите“, како што вели таа, НаТочак исто така бараат и отстранување на тротоарските рабници кои се под прав агол и нивно заменување со „слеани“ рабници кои овозможуваат непречен велосипедски сообраќај. Но, за жал, градските власти не се погрижиле да се воведе оваа практика до крај и покрај тоа што голем број улици биле реконструирани.

Очекувањата на „НаТочак“ за натамошната соработка со институциите и општините е тоа што тие го бараат од нив да го видат на улиците. Ана Георгиева вели, не само како кампањи и не само „про форма“ сослушување, туку исцело исполнување на потребите за велосипедски сообраќај.

Тие би сакале да имаат увид во тоа што се планира и случува со цел да достават нивни коментари пред да се финализира било кој план за изградба или реконструција. Најчесто, не доаѓа до ваква соработка освен со
коодинативното тело за велосипедски сообраќај на Град Скопје.

Напомена

Настанот беше поддржан од програмата „Support for Electoral Reform – Поддршка на изборни реформи“ која е резултат на соработката помеѓу Швајцарска агенција за соработка и развој (SDC), Меѓународна фондација за изборни системи (IFES) и Национален Младински Совет на Македонија (NYCM).

Meeting with the govt adviser for youth and sport

On May 28 Cultural Echoes were in the Prime Minister’s office to meet with Gjorgi Tasev – Special adviser for youth and sport to Mr. Zoran Zaev. 

Our members Simona and Tomas had a chance to present the organization and the efforts that were undertaken in the past several months

– the map of abandoned objects
– the launching of an initiative with two municipalities towards having two such objects protected and renovated, and
– the outdoor event for the preservation of the cultural home in the Gazi Baba municipality

It appears that we aren’t the only ones wishing to see abandoned objects becoming independent centers for youth, community engagement and alternative education. Simona and Tomas were pleased to hear from Mr. Tasev that the administration is considering to fill the gap of the absence of such centers.

We are looking forward to helping Mr. Tasev and the eventual task force towards that goal in the best of our capacity.

Architectural Concepts for “Partizan” Presented to Karposh Municipality

Cultural Echoes and its affiliated architects and members attended a meeting with the mayor of the Karposh municipality, Stefan Bogoev, and his office staff. This was a follow-up meeting after the first one, held in April 2019, which initiated an interest for cooperation between the municipality, Cultural Echoes and the Association of Sports Veterans of Macedonia towards the renovation of an abandoned sports hall.

The purpose of the meeting was to present two concept solutions for the renovation of the sports hall “Partizan”. The hall’s interior has become dilapidated following years of neglect by the object’s concessionaire. Furthermore, the roof has fallen in partial disrepair, causing water seepage resulting in mold and moisture on the walls.

Tomás Romero Talley (Spain) presented his concept solution developed in collaboration with Mateus Sartori (Brazil) and Office AAR+T (Spain). Their proposal was made with the assistance of Graphic Designer Sofija Cvetković and local Macedonian Architects. Altogether offering a proposal resulting of in depth analysis of the history of the space and the needs of the citizens.

Architects Ivona Krsteska (licensed in Macedonia) and Marija Gelmanovska presented their concept solution the renovation of the sports hall, which had been developed with the help of Ana Grkovska and Aleksandar Kochovski.

Both of the solutions presented to the mayor’s office today were based on measurements and analysis of the sports hall taken by architects affiliated with Cultural Echoes in April 2019. Their assessment, as well as previously-made assessment of the hall’s architect Trajko Dimitrov, suggests that in its current state the object is very able to stand renovations.

The sports hall “Naum Naumovski Borche”, also known as “Partizan”, has played an important role in the lives of many residents of Skopje. The hall was built following the 1963 earthquake, as the result of a donation from the people of France. The hall and its yard had been a proving grounds for hundreds of athletes who have competed in the former Yugoslavia, as well as continental and international competitions in gymnastics, running, archery and other sports.

The loss of the sports hall “Partizan” has been to the displeasure of thousands of residents of the Karposh municipality. Presently, it is a dark spot located next to an attractive object – the Skopje City Mall – which draws thousands of shoppers each day.

It is suspected that the current concessionaire of the hall has allowed it to become abandoned with the intention of using the parcel for the construction of a residential building – a lucrative business in Skopje and Macedonia, which is at the same time decried as prone to corruption and in disregard of spatial planning principles.

Activists have been raising concerns repeatedly that there should be a moratorium of new buildings or that new buildings must be in line with these principles in order if the residents of Skopje are to enjoy the dearly needed natural flow of air coming from the river Vardar and from the mountain Vodno (1100m), at the southern edge of the city of Skopje.

The renovating of the sports hall Partizan into a modern and multi-functional sports and recreation center will keep in place an object that has a historic and representative value. If the parcel remains an objective of lucrative interests, it will be used for the construction of a residential/commercial building, or it will remain a dark spot in an urban neighborhood.

The mayor of the Karposh municipality, Stefan Bogoev, stated that his office is intent on returning the sports hall back to the municipality’s rule and away from the concessioner. According to the mayor, the process for the hall’s renovation will be initiated once the courts have ruled in favor of the municipality’s management of the object.